Betalkort


Betalkort – hur ett betalkort fungerar

Betalkort

Betalkort

Betalkort är ett kort där du har en viss summa pengar. Du kan då handla för den summan men har ingen kredit dvs du kan inte köpa för ett större belopp än vad som finns innestående på kortet.

Bensinbolag som betalkort används för inköp av drivmedel m m. En särskild variant av bensinkort är så kallat fleet card där kortinnehavaren inte är en fysisk person, utan ett fordon, oftast en lastbil eller annat drivmedelstungt fordon, som exempelvis en taxi.

Som regel har ett betalkort en betalningsfrist på 30-45 dagar, beroende på vilken bank som har utfärdat det. En gång i månaden skickas en faktura på det totala beloppet du har handlat på hem till dig. Om du inte skulle betala fakturan innan förfallodatumet kommer betalkortet att spärras. Alternativet att dra pengarna direkt från ditt bankkonto till betalkortet brukar också finnas.

Ditt betalkort kan du använda både i Sverige och utomlands, men också när du handlar på nätet eller önskar att ta ut pengar i en bankomat. Vanligtvis är vissa små avgifter knutna till ditt betalkort, som kostnader för att ta ut pengar kontant, handla i butik, avgifter för fakturering och årliga eller månatliga avgifter för att få ha betalkortet. När du handlar med ditt betalkort använder du en speciell PIN-kod som är kopplad till kortet. Den behövs också när du vill hämta ut kontanter i en uttagsautomat med betalkortet.

Olika typer av betalkort

Det finns massor av olika betalkort tillgängliga idag och konkurrensen mellan de olika betalkortsföretagen är enorm. Alla kämpar om att få flest kunder, varför olika typer av förmåner ofta erbjuds. Dessa förmåner kan till exempel vara rabatter knutna till betalkortet, som billigare bensin. Man kan också få bra erbjudanden på försäkringar, gratis extra betalkort till familjemedlemmar, räntefri avbetalning en viss många dagar eller kostnadsfri årsavgift. Många betalkort ger också bonuspoäng när du handlar på vissa ställen.

Kända betalkort:

• VISA
• MasterCard
• American Express

Hur gör man för att ansöka om ett betalkort?

För att få ansöka om ett betalkort måste du vara myndig, det vill säga ha fyllt 18 år. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar, då företaget som utfärdar betalkortet vill se att du är lämplig som kund. Många betalkort kräver också att du kan uppvisa en viss årslön. För att ansöka om ett betalkort är det enklast att vända sig till sin bank. Många betalkort går dock att ansöka om direkt via internet eller genom att ringa till betalkortsföretaget.

Vad är skillnaden mellan kreditkort och betalkort?

Gränsen mellan vad man benämner som betalkort och vad man kallar för kreditkort är ofta lite luddig. Den största skillnaden är dock när det gäller fakturering. Med ett kreditkort kan du välja att dela upp betalningen, med en räntesats som straff. Med ett betalkort måste du som regel betala hela beloppet som du har handlat för varje månad. Men du kan också ha ett betalkort med inbyggd kreditfunktion. Då kan du välja om du vill dela upp din betalning eller betala beloppet som en helhet. Med ett kreditkort måste du också vanligtvis betala en ränta på beloppet som du handlar för, redan från samma dag som du gör köpet.

Betalkort att välja mellan:

Här kan du se en jämförelse