Kreditkort jämförelse


Kreditkort jämförelse – spara tid och pengar

Kreditkort jämförelse – det lönar sig att jämföra olika typer av kort och inte minst kostnaderna för kreditkort! På kreditkort kan du spara mycket pengar på avgifter, ränta, betalningsfria månader och samtidigt få de bästa fördelarna – allt ifrån reseförsäkringar till bonuspoäng på dina inköp till direkta rabatter på produkter.

Jämförelse av kort och kreditkort

Men innan du väljer typ av kort eller ett specifikt kreditkort kan det vara bra att reda ut vad de olika begreppen står för.

Kreditkort jämförelse

Kreditkort jämförelse

Betalkort

Betalkort är en helt enkelt ett kort du betalar med och är oftast inte anslutet till något bankkonto. Varje månad (eller tidsperioden satt av betalkortsföretaget) får du en faktura för dina samlade inköp under perioden. Om du betalar fakturan inom tidsperioden så tillkommer det inga avgifter eller räntor på köpen du gjort. Ett av de mest kända betalkorten är American Express.

Kreditkort

Ett kreditkort påminner om ett bankkort då det inte behöver vara kopplat till något bankkonto, samt att du varje månad får en faktura på de köp som du gjort på kreditkortet under perioden. Men det som händer nu skiljer Kreditkort från bankkort, när fakturan kommer kan du välja att betala hela beloppet utan ränta eller avgifter, men om du vill kan du även betala en del av fakturan och därmed utnyttja din kredit. När du gör detta brukar du få betala en ränta på de beloppet som du inte betalat. Olika kort har olika lång kredittid, dvs den tiden du har på dig att betala fakturan ( kort kort kort) Många kreditkort ger dig även bonus poäng på dina köp, det mest kända bonus programmet är American Express, Membership Rewards där du kan köpa resor och mycket annat för dina bonuspoäng.

Bankkort

Bankkort ges ut av banker i samarbeten med olika kortutgivare, de vanligaste i Sverige är Visa eller MasterCard. När du handlar något på ett bankkort dras det direkt från det konto som du har anslutit till kortet. Eftersom bankortet är knutet till ditt bankkonto så kan du inte spendera mer pengar på kortet än vad du har på kontot.

Uttagskort

Kallas ofta bankomatkort och är ett kort som är knutet till dit konto men som bara går att använda i bankomater eller andra uttagsautomater.

Summering
Kreditkort ger dig möjligheten till delbetalning. Det finns mängder av olika typer av upplägg för räntefria dagar. Kreditkortens kredittid kan variera från 15 till 60 dagar. Ett kreditkort som inte har möjlighet till avbetalning med ränta kallas i vissa fall betalkort. American Express har flera sådana kort. Bland annat, American Express Gold Card, American Express Blue, American Express Platinum och American Express Green Card. Eurocard är också ett mycket populärt betalkort.

Fördelen att välja ett kort såsom American Express Gold eller något annat av American express kort är att det ofta ger bonuspoäng på allt du handlar. Om man inte bryr sig om poängen utan bara vill ha ett enkelt kreditkort så ger GE Money Bank ut ett kreditkort som varken har årsavgift eller ansökningsavgift men nackdelen är att du då inte får några bonuspoäng eller andra medlemsförmåner.

Kreditkort utges av:

  • banker t ex SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank
  • kreditkortsföretag t ex VISA, AMEX och Mastercard
  • resebolag t ex SAS, SJ
  • konsumentföretag t ex Volvo

Ett enkelt sätt att hitta vad som är bäst för dig är att välja vilken kreditnivå du behöver och vilka kortfördelar som är mest intressanta för dig. Titta sedan på alternativen och räkna ut vad kostnaden blir för ett år.