Kreditkort med bonus


Kreditkort med bonus

Kreditkort med bonus finns i olika former. Det kan vara att få bonuscheckar som du kan lösa in mot varor och tjänster i en butik, bonuspoäng som du kan använda vid köp t ex flygbiljetter eller rabatter vid köp av t ex bensin osv. Du får alltså pengar tillbaka för att du är en trogen kund och använder kortet. En del kreditkort ger bonus på alla dina inköp, andra bara på vissa, så det lönar sig att jämföra.
Ett tips på hur du kan maximera dina bonuskort är att om du har flera kundbonuskort – t ex hos ICA, Coop, H&M eller andra företag – dra då butikens eget bonuskort först och betala sedan med ditt kreditkort. Då får du bonus på båda korten. Smart och enkelt!

Skaffa kreditkort med bonus på jobbet

Kreditkort med bonus

Kreditkort med bonus

Det är oftast genom tjänsteresor och genom jobbet som man kan få mest bonuspoäng. Faktum är ju att man oftast konsumerar mest som representant för ett företag än man gör själv. Man flyger, bor och handlar i tjänsten. Ju färre restriktioner företaget har, desto mer kan du utnyttja att företagets pengar flödar genom dig. Självklart utan att det behöver kosta mer för din arbetsgivare!

Det viktigaste när du ger dig ut på bonusjakt är att du tänker efter vad du helst vill göra för poängen (resa, konsumera, bo på hotell etc) och kraftsamla på det. Det är inte bra att sprida ut spenderandet på många olika program. I följande exempel kommer vi att fokusera på Eurobonus eftersom det är det mest populära bonusprogrammet bland svenskar, dessutom ger det dig bonuspoäng vid väldigt många olika tillfällen. Andra populära bonusprogram i Sverige som kanske passar dig bättre är American Express Membership Rewards, SJ Prio eller Statoil. Som sagt, tänk efter vad du spenderar mest pengar på och vad du helst gör för dina bonuspoäng.

Skaffa ett kreditkort med bonus som passar dina intressen

Det första du bör göra är att skaffa, eller byta, ett kreditkort. De flesta företag har ett rekommenderat kort men du är sällan tvungen att använda just det. Eftersom vi baserar detta exempel på Eurobonus rekommenderar vi Eurobonus Mastercard. Du kan också få Eurobonus med Diners Club men det är ofta svårt att betala med Diners Club vilket i slutändan ofta leder till att du får betala med tex ditt Visa-kort eller liknande.

Vill du spendera dina poäng för att piffa upp vardagen lite mer kan ett American Express vara ett alternativ. De har ofta kampanjer där man får presentkort på upplevelser som tex Ticnet så man kan gå på konsert eller liknande.

Tips: Skaffa ett Mastercard Eurobonus eller American Express.

Boka resorna själv

När du reser i jobbet så kan du om möjligt se till att försöka boka resorna själv. Du har säkert erfarenhet av att boka biljetter på nätet. Du bör testa cirka tre olika nätresebyråer så att du hittar bästa pris (Bonuspoäng.se har samlat en lista på bra tjänster här). Genom att boka själv kan du säkerställa att du flyger med det bolag som du redan har flest bonuspoäng hos. Bonusprogrammen premierar lojalitet och får du tex ett Silverkort så får du ännu fler bonuspoäng per flygmil än med ett vanligt kort.

Alltså: Boka flighten med SAS eller något annat bolag inom Star Alliance. Betala med ditt MasterCard Eurobonus.

Boka hotellet själv

Pris på hotell kan ofta skilja sig väldigt mycket åt och ganska få företag låter dig få välja helt fritt. Du kan dock se till att välja bort hotell som inte ger dig någon bonus alls, eller bara irrelevant bonus om du bokar hotellet själv. Vill du maximera din Eurobonus är såklart SAS-ägda Radisson optimalt men många andra hotellkedjor ger dig Eurobonus. Se exempel på Eurobonus hotell.

Vårt tips: Boka hotell på ett ”Eurobonus”-hotell. Betala med ditt MasterCard Eurobonus.

Boka hyrbil själv

SAS Eurobonus får du hos ett antal olika biluthyrningsfirmor och du kan jämföra olika biluthyrningsfirmor för att hitta din favorit. Avis är förmodligen den mest kända firman som ger dig Eurobonus.

Tips: Boka hyrbilen hos Avis. Betala med ditt MasterCard Eurobonus.

Betala räkningar med ditt kreditkort

Tidigare var det inte möjligt att betala räkningar med sitt kreditkort men med den nya betaltjänsten Betalo.se kan man numera göra just detta.

Räkningar för hyra, el etc är de största utgifterna man har i sitt privatliv och således också de betalningar man få ut mest av sina bonusprogram. Med Betalo kan man få mycket, mycket mer bonuspoäng varje månad än de vanliga strököpen man gör.

Det finns förstås en risk med att man kommer efter med sina betalningar om man inte är försiktig. Vår rekommendation är därför att du skapar ett bankkonto som heter ”Räkningar” eller liknande och när du betalar en räkning via Betalo så sätter du in motsvarande summa på detta konto. På så sätt ser du till att du inte spenderar dessa pengar utan använder dem för att betala kreditkortsräkningen.

Tips: Betala dina räkningar med kreditkort via Betalo.se och spara motsvarande summa på ett sparkonto (för kreditkortsräkningen).

Betala gemensamma notor

Ofta när man är ute och reser är man fler än en och det är inte sällan man betalar för varandra. Dessa pengar som man får tillbaka när man gör en reseräkning ska du försöka gå genom dig, eller snarare ditt kreditkort. Var den som tar på sig att betala för taxi, hotellnotor, representationsmiddagar etc. och låt ditt kreditkort gå varmt. De andra kommer bara bli glada att slippa spara kvitton och göra långa reseräkningar

Tips: Låt företagets utgifter gå genom ditt MasterCard Eurobonus

Skaffa kreditkort med bonus i vardagen

Det är inte lika lätt att snabbt samla bonuspoäng i vardagen som i arbetslivet för de flesta. Det finns dock tillfällen där du kan hitta bra möjligheter.

Kreditkort med bonus när du handlar mat

Du kan förstås använda ditt kreditkort för alla dina vardagskostnader men det är lätt hänt att man får dålig koll över sin privatekonomi så i dessa exempel tipsar vi om ”säkrare” sätt.

Du bor med stor sannolikhet nära någon livsmedelsbutik som är en del av en större kedja, tex ICA eller Coop. Är du som de flesta svenskar så köper merparten av din mat på samma ställe. Utnyttja detta! De flesta större livsmedelskedjorna har ett kundprogram samt möjlighet till kundkonto. Se till att skaffa ett medlemskap och allra helst med kundkonto.

Varför just kundkonto? Jo, det är lätt hänt att man glömmer ta fram sitt bonuskort när man handlar eller helt enkelt inte orkar bry sig. Genom att se till att du betalar med ditt bonuskort säkerställer du att du alltid får poängen registrerade. Du får också ofta bättre ränta på tex ett Coop-konto än på ett vanligt lönekonto. Lättast är att överföra en summa varje månad till detta kundkonto per autogiro.

Tips: Skaffa ett kundkonto hos din favoritlivsmedelskedja. ICA har både kontokort och kreditkort med bonusprogram.

Ta ut kontanter när du handlar

Man får inte bonuspoäng när man tar ut kontanter i en automat. Däremot om man tar ut kontanter i samband med att man tex handlar på ICA så får man bonuspoäng. Det är dock inte alltid man kan göra det i alla affärer och med alla kreditkort men med till exempel MasterCard med Eurobonus fungerar det.

Detta gör, rent teoretiskt, att man kan ta ut säg 500 kronor extra varje gång man handlar och få 50 bonuspoäng per inhandlingstillfälle. Sen kan man använda dessa kontanter för att betala sin kreditkortsskuld igen. Nackdelen är förstås att det är lite jobbigt samt att man får gå runt med mycket kontanter.

Tips: Ta som vana att alltid ta ut extra kontanter när du handlar

Bonus när du handlar bensin

Har du bil så bör du vara medlem i ett bensinbolags kundprogram. Punkt. Med dagens hutlösa bensinpriser så bör du krama ur så mycket bonus som möjligt ur ditt bilåkande. Se till att bli medlem i det bensinbolag där du oftast tankar och se till att tanka just där. Finns möjligheten bör du också se till att skaffa ett konto hos detta bensinbolag av samma anledning som ovan. Du får då också bättre koll på hur mycket bensinen faktiskt kostar dig per månad.

Tips: Skaffa ett kundkonto eller handla med ditt kreditkort.

Kreditkort med bonus när du köper böcker och större köp

Slutligen finns det några andra möjligheter du har i din vardag att tjäna lite extra bonus. Är du medlem i MedMera kan du tex få MedMera-poäng när du handlar böcker hos tex Bokus.com. Eftersom du handlar med kreditkort över nätet så betalar du förstås med ditt kreditkort med bonus. ICA har också ett populärt bonusprogram för sina ICA-kort.

Gör du större köp, tex om du köper ett kök på Ikea, en stereo eller liknande så bör du betala med kreditkort. Detta av tre anledningar: du behöver inte betala allt på en gång, du får en månads ränta extra på dina pengar på kontot, dessutom är ett sällanköp inget som gör att du tappar kontrollen över din privatekonomi.

Tips: Gör sällanköp med ditt kreditkort och utnyttja din livsmedelskedjas partners.