Kreditkort trots betalningsanmärkning


Kreditkort trots betalningsanmärkning

Kreditkort trots betalningsanmärkning

Kreditkort trots betalningsanmärkning

Kreditkort trots en betalningsanmärkning är ingen omöjlighet som många tror. Många utgivare av kreditkort kan trots en betalningsanmärkning bevilja ett kreditkort, men då behövs oftast en personlig kontakt först. Ett telefonsamtal eller ett inledande vänligt mail kan vara starten till ett kreditkort efter att man fått en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning tar tre år att försvinna, men då över en miljon svenskar har betalningsanmärkning så är det inte konstigt att kreditkortsutgivare även hittat sätt att erbjuda kreditkort även till dessa kunder.

Kreditkortsbolag tittar inte bara på din kredithistorik utan gör även en aktuell kreditbedömning för att vara säkra på att du kan återbetala lånet.

Hur du vet om du har låg kreditvärdighet?

Det kan ett kreditupplysningsföretag informera dig om – eftersom det är de som sätter betalningsanmärkningar.
Kreditupplysningsföretagen hämtar offentliga uppgifter från olika myndigheters register, bl. a. Kronofogdens register. Vissa av uppgifterna förmedlas vidare av kreditupplysningsföretagen som så kallade betalningsanmärkningar. Uppgifterna lämnas till olika frågeställare, exempelvis banker, hyresvärdar och kreditbolag.

Hur länge har man kvar en betalningsanmärkning?

Kreditupplysningsföretagen har vanligtvis kvar uppgifter på en privatperson i tre år efter den dag anmärkningen registrerades. För juridiska personer (företag) får uppgifterna finnas kvar i fem år. När en ansökan om betalningsföreläggande registreras mot en juridisk person finns den uppgiften kvar i längst två år efter utgången av det år då ansökningen gjordes.
Uppgifter om skuldsanering ska försvinna fem år efter den dag den tillkom. Om betalningsplanen är längre än fem år försvinner uppgiften den dag betalningsplanen tar slut.

Mera om kreditupplysning

Det är inte Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. Ordet betalningsanmärkning är kreditupplysningsföretagens samlingsnamn på ett stort antal uppgifter som de samlar in från olika håll och sedan använder vid kreditupplysning. Många av dessa uppgifter kommer från myndigheter, till exempel Kronofogden.
En fullständig lista över kreditupplysningsföretagen finns på Datainspektionens webbplats, som också innehåller mer information om hur kreditupplysning och betalningsanmärkningar fungerar.